08 juli, 2012

Kardemummaskorpor.

Idag blev det premiärbak av skorporna ur tidningen "Hembakat" & som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

De var lätta att göra, få ingredienser & supergoda.
Enligt receptet ska man doppa skorporna i choklad men detta uteslöt jag nu men kommer testa det nästa gång (kommer bli min pappas nya favorit med choklad).



ca 50 st.

4 dl mjöl
1 1/2 dl strösocker
2 tsk nymalen kardemumma
2 tsk bakpulver
100 gr rumsvarmt smör/margarin
3/4 dl grädde

Garnering
strösocker
kardemumma
200 gr mörk choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, blanda alla torra ingredienser i en matberedare med knivar.

Skär smöret i tärningar, häll ner det i matberedaren & mixa ihop till en smulig blandning.

Tillsätt grädden & kör tills det börjar bli en deg, ta ut degen & knåda ihop den snabbt, det går också att göra den i en bunke för hand (det gjorde jag)

Forma degen till kulor, ca 2 cm i diameter.

Blanda socker & kardemumma i lika delar i en skål & rulla kulorna i blandningen.

Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper & grädda mitt i ugnen i ca 25 min.
(jag gräddade i 20 min men skulle behövt ta ut dem tidigare, blev lite för mörka)

Låt skorporna kallna & smält chokladen under tiden för att sedan doppa skorporna till hälften i chokladen.


Tips:

Jag mortlade min kardemumma & det gick jättebra, lite tidskrävande men va mycket godare med "färsk" smak i baket.
När jag sen skulle rulla mina kulor så använde jag kardemumma från burk.

Bullmamman J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du tar dig tiden att skriva en liten rad till mig, då blir jag glad!!